106. Placuszki z cukinii, sera feta i rozmarynu
Prosty pomysł na przekąskę warzywną z serem feta i aromatycznym rozmarynem. Gdy smaży się je na patelni w kuchni roznosi się cudny zapach rozmarynu. A placuszki są wprost wymarzone na leniwe śniadanie we dwoje :)
PLACUSZKI WARZYWNO-ZIOŁOWE Z FETĄ:
-1 duża cukinia lub 2 mniejsze
-200g sera feta
-łyżka otrębów pszennych
-2 czubate łyżki mąki pszennje
-1 jajko
-1 łyżka posiekanych igiełek rozmarynu
-sól, pieprz
1. Cukinię dokładnie umyć i zetrzeć razem ze skórką na tarce o grubych oczkach. Lekko ją posolić i odstawić na ok. 10 minut. Po tym czasie odcisnąć z cukinii nadmiar wody i wymieszać ją z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno być w konsystencji lekko lejącej się.
2. Patelnię teflonową mocno rozgrzać i na małym ogniu smażyć małe placuszki, z każdej strony na rumiano-złoty kolor (w przypadku nie posiadania patelni teflonowej można użyć jakiejkolwiek i smażyć nie niewielkiej ilości oleju, a potem gotowe placuszki odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręcznikach papierowych).
3. Gotowe placuszki najlepiej smakują na gorąco z odrobiną jogurtu greckiego.
SMACZNEGO!!!
U mnie też dzisiaj placuszki z cukinii :)) z fetą jeszcze nie robiłam, muszę spróbować następnym razem :)
OdpowiedzUsuńpoproszę tego placuszka, wyglądają uroczo !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
chętnie bym się podzieliła, ale już teraz to tylko wspomnienie po nich zostało :) za szybko znikały
Usuń