×

99. Waniliowe muffiny z truskawkami i kruszonką


Takich pyszności nie trzeba jakoś bardzo nawet przedstawiać. Po prostu kiedy jest sezon na truskawki to (tak jak wcześniej z rabarbarem) używam ich póki mogę do prawie wszystkich deserów, które przygotowuję. Trzeba korzystać ile można, że właśnie teraz truskawki są najbardziej aromatyczne, najsłodsze i najpyszniejsze. Te muffinki z truskawkami to aktualnie mój ulubiony pomysł na słodkie śniadanie, idealne w połączeniu z kawą mrożoną.
MUFFINKI TRUSKAWKOWE
-200g mąki pszennnej
-100g cukru pudru z wanilią
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-2 jajka
-150g serka homogenizowanego waniliowego
-125g roztopionego masła
-chlust esencji waniliowej
-150-200g truskawek

Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła

1. Truskawki umyć, pourywać im szypułki i jeśli są duże pokroić na mniejsze części i odstawić na chwilę na bok. Przygotować kruszonkę, powinna mieć konsystencję mokrego piasku.

2. W osobnych  miskach wymieszać suche oraz mokre składniki. Następnie połączyć ze sobą zawartość obu misek i w miarę szybko ze sobą wymieszać, mogą zostać grudki, grunt żeby nie mieszać za długo bo ciastka wyjdą twarde a nie puszyste.

3. Do każdej przygotowanej foremki nałożyć ciasta do 2/3 wysokości, włożyć po kilka truskawek lub cząstek truskawek, lekko je wcisnąć do środka, a całość posypać obficie kruszonką. Tak przygotowane ciastka włożyć do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut. I już są gotowe.

SMACZEGO!


8 komentarzy:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger