×

95. Tajskie pulpety rybne z dorsza

Te kotleciki rybne to taka moja wariacja na temat tajskich smaków. A zainspirował mnie przepis Tomka Woźniaka w ostatnim numerze Kuchni-ma chłopak fantazje i smaczne pomysły :)
W pulpecikach znajdziemy wszystko co potrzeba w kuchni azjatyckiej: świeżą kolendrę, ostre papryczki chili i jeszcze panierkę z sezamu. Pyszności!!!

TAJSKIE KOTLETY RYBNE :
-600-700g filetów z dorsza
-1 duża cebulka
-2-3 papryczki chili
-2 łyżki bułki tartej
-1 jajko
-pęczek natki kolendry
-sok i skórka z 1-2 limonek
-ziarna sezamu (w ilości potrzebnej do panierowania)
-sól, pieprz, olej do smażenia

1. Filety z dorsza oczyścić z ewentualnych ości. Cebulkę obrać i pokroić w spore kawałki. Papryczki pokroić w drobniejsze paski (jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania należy zostawić pestki, dla miłośników łagodniejszych smaków pestki polecam usunąć, żeby nie ziali ogniem:)). Kolendrę lekko posiekać. Wszystko razem przepuścić przez maszynkę do mielenia lub zblendować, na gładką masę. Wymieszać dokładnie powstałą rybną papkę z sokiem z limonki, bułką tartą i jajkiem. Doprawić mocno solą i pieprzem. Z tak powstałej masy uformować zgrabne kotleciki.

2. Każdy kotlecik rybny panierować w ziarnach sezamy, a następnie smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem. Podawać najlepiej od razu, póki są gorące i wszystkie aromaty aż parują i wypełniają pokój :)

SMACZNEGO
 



1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger