96. Niebo, szarlotka z orzechami włoskimi
Moja mama jest takim samym, jak nie większym, łasuchem jak ja. Tak więc ona też często szaleje w kuchni i piecze różne cuda-wianki. Mama posiada swój magiczny kajecik, w którym zapisane są przepisy na różne dobre rzeczy, oraz posiada kilka książek kucharskich. Książki są cudne niesamowicie, pisane jeszcze w czasach kiedy pewne produkty i przepisy, dziś znane i dostępne, były jeszcze totalnie egzotyczne. Można więc znaleźć przepis na torcik TiramiZu, robiony z sera maskarTone :)
Pomiędzy tymi uroczymi przepisami, znalazł się również przepis na szarlotkę "Niebo", czyli przepyszne połączenie jabłek i musu orzechowego. Pyszności :)
NIEBO-SZARLOTKA Z MUSEM Z ORZECHÓW WŁOSKICH
(proporcje w przepisie przewidziane są na dużą blachę-taką ok. 25x50cm)
CIASTO:
-2 szklanka mąki pszennej
-1/2 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-150g zimnego masła
-łyżka śmietany 18%
MASA JABŁKOWA:
-5-6 całkiem sporych jabłek
-60g cukru
-szczypta cynamonu
-sok z połówki cytryny
MASA ORZECHOWA:
-250g orzechów włoskich
-szklanka gorącego mleka
-250g masła
-150g cukru
+ewentualnie czekolada roztopiona w kąpieli wodnej, która posłuży za polewę na wierzch i/lub kilka orzechów do dekoracji
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych
składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii
spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasto wyjąć i rozwałkować na grubość ok. 0,5cm, wyłożyć na blachę, nakłuć widelcem i piec przez około 10-15 minut (do zarumienienia) w temperaturze 170st. Gotowy blat ciasta odłożyć do wystygnięcia. Z drugą połową ciasta zrobić to samo.
2.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć je do rondla i podsmażyć chwilę, aż zmiękną i trochę się rozpadną. Dodać do nich cukier, sok z cytryny i cynamon i podgrzewać jeszcze chwilę, aż cukier się całkowicie rozpuści. Gdy masa trochę przestygnie przełożyć ją na pierwszy z blatów z ciasta kruchego, rozsmarować równomiernie i przykryć drugim blatem.
3. Orzechy zmielić na drobno, a następnie zalać gorącym mlekiem. Odstawić na bok do ostygnięcia. W międzyczasie utrzeć na gładko ze sobą masło z cukrem, a następnie dodać do nich mleko z orzechami. Gotową masę przełożyć na wierzch drugiego blatu ciastowego i odstawić w chłodne miejsce do "przegryzienia się" na kilka godzin.
Wierzch szarlotki można ewentualnie polać roztopioną czekoladą lub udekorować całymi orzechami, ale i bez tego jest pysznie.
SMACZNEGO!
Jak sama nazwa wskazuje jest niebiańska :)
OdpowiedzUsuńSzarlotki z orzechami jeszcze nie jadłam, ale lubie zarówno szarlotkę jak i orzechy więc połączenie trafione :)
OdpowiedzUsuńZapowiada sie - nomen omen - niebiansko!
OdpowiedzUsuńależ to ciasto musi smakować, mniam!
OdpowiedzUsuńwygląda cudnie;) zjadłoby się
OdpowiedzUsuńOgromnie mi się podoba, uwielbiam szarlotki z orzechami :)
OdpowiedzUsuń