×

93. Kruche ciasto z płatków owsianych z rabarbarem i truskawkami...pyszności :)

Mojej fascynacji rabarbarem ciąg dalszy. W dzisiejszym przepisie jest to połączone z moją drugą fascynacją płatkami owsianymi, okraszone jeszcze smakiem truskawek....który jak wiadomo jest najlepszy na świecie. Ciasto jest proste w przygotowaniu i znika w tempie ekspresowym. A do tego wiąż wmawiam sobie, że ten dodatek płatków sprawia iż jest to bardzo zdrowa przekąska...więc można ją jeść bezkarnie :)

CIASTO OWSIANE Z TRUSKAWKAMI I RABARBAREM:
-2 garści truskawek
-ok. 200g łodyg rabarbaru
-100g płatków migdałowych
-2 łyżki miodu
-duża szczypta cynamonu

-300g mąki pszennej
-200g płatków owsianych (ja używam "górskich")
-1 jajko
-200g masła
-100g cukru
-szczypta soli

1. Masło i cukier wspólnie rozpuścić na małym ogniu. Gdy już lekko ostygnie wymieszać je z  mąką, płatkami owsianymi, solą i jajkiem.  Ciasto powinno mieć konsystencję takiego dosyć mokrego piasku. Wyłożyć spód blaszki 3/4 ciasta (u mnie to była blaszka o wymiarach ok. 30x30cm).

2. Truskawki i rabarbar umyć. Rabarbar obrać ze skórki i pokroić na małe, ok. 1cm kawałki. Truskawki jeśli są bardzo duże również można przekroić na mniejsze części. Wymieszać owoce z cynamonem i miodem. Wysypać na przygotowane ciasto. Wierzch owoców przykryć równomiernie resztą ciasta wymieszaną z płatkami migdałowymi.

3. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 25-30 minut. Gdy lekko przestygnie będzie już gotowe :)
Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można ciasto posypać jeszcze cukrem pudrem dla osłody.

SMACZNEGO!


5 komentarzy:

  1. Wyglada wspaniale i jest zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. liczę na to, że jest zdrowe. Wczoraj zjadłam pół blachy tego ciasta wmawiając sobie, że na pewno nie zrujnuje mi figury przed wakacjami, bo jest takie zdrowe :)

      Usuń
  2. Prezentuje się niezwykle apetycznie. Narobiłaś mi smaku na truskawki :)

    pozdrawiam ciepło

    Malwinna

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli to w sumie takie crumble <3 Pyszności.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się pysznie-na pewno zrobię :).Tylko najpierw muszę dojeść to, które mam w domu :D.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger