100. Sakiewki z ciasta francuskiego z truskawkami
Kontynuując wątek pysznych, truskawkowych śniadań, dziś mam pomysł na ciasta francuskie wypełnione truskawkami. Poza sezonem truskawkowym można użyć innych owoców. Największą zaletą tych ciastek jest błyskawiczny czas przygotowania...nawet o poranku można szybciutko upiec ciasteczka i jeszcze ciepłe pałaszować na śniadanie (i nie trzeba długo stać w gorącej kuchni, co przy dzisiejszej pogodzie jest dosyć istotne :)).
CIASTKA FRANCUSKIE Z TRUSKAWKAMI
-opakowanie ciasta francuskiego
-garść truskawek
-rozmącone jajko
-2 łyżki cukru
1. Truskawki umyć, obrać z szypułek i jeśli są duże to pokroić na mniejsze części. Owoce posypać cukrem..
2. Ciasto francuskie pokroić na prostokąty o wymiarach mniej-więcej 4x5cm. Na połowę prostokątów nałożyć po trochę truskawek. Każdy prostokąt przykryć drugim kawałkiem ciasta, zlepić dokładnie brzegi (można sobie pomóc widelcem). Na wierzchu zrobić lekkie nacięcia nożem. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i ewentualnie posypać odrobinę cukrem. Tak przygotowane ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220st, na około 10-15 minut, aż się pięknie zarumienią....gotowe :)
SMACZNEGO
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz