88. Miętowe muffiny z rabarbarem i kruszonką
Sezon rabarbarowy w pełni. Dlatego też dziś kolejny przepis na wykorzystanie tych kwaskowatych łodyg. Przyznaję się bez bicia, że do tej pory w ciągu sezonu robiłam zazwyczaj jedno w porywach do może dwóch ciast z rabarbarem, a dopiero w tym roku poczułam się zobowiązana lekko żeby poeksperymentować trochę i pospisywać efekty tych eksperymentów (że o obfotografowaniu już nie wspomnę). Z tego wszystkiego wyszło, że uwielbiam połączenie mięty i rabarbaru, dlatego też powstały muffiny miętowe. Tylko mięta do nich musi być o mocnym aromacie, nie żadna tam popierdułka z supermarketu, najlepsza jest taka z własnych upraw :)
MUFFINY RABARBAROWE Z MIĘTĄ
-300-400g rabarbaru
-2 łyżki suszonej mięty
-2 jajka
-120g roztopionego masła
-2-3 łyżki śmietany
-250g mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-szczypta gałki muszkatałowej
Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła (proporcje 2:1:1-łatwo zapamiętać :) )
1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki mniej-więcej 1cm długości.
2. W osobnych miskach wymieszać wszystkie mokre i wszystkie suche (razem z miętą) składniki. Następnie zawartość obu misek oraz pokrojony rabarbar wymieszać ze sobą za pomocą drewnianej łyżki (to magia jakaś, przy żadnej innej łyżce muffiny nie wychodzą pięknie puszyste). Nie należy mieszać za długo, żeby muffinki nie zrobiły się za twarde.
SMACZNEGO!
-120g roztopionego masła
-2-3 łyżki śmietany
-250g mąki pszennej
-100g cukru
-1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
-szczypta cynamonu
-szczypta gałki muszkatałowej
Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła (proporcje 2:1:1-łatwo zapamiętać :) )
1. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na kawałki mniej-więcej 1cm długości.
2. W osobnych miskach wymieszać wszystkie mokre i wszystkie suche (razem z miętą) składniki. Następnie zawartość obu misek oraz pokrojony rabarbar wymieszać ze sobą za pomocą drewnianej łyżki (to magia jakaś, przy żadnej innej łyżce muffiny nie wychodzą pięknie puszyste). Nie należy mieszać za długo, żeby muffinki nie zrobiły się za twarde.
3. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki kruszonki, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
4. Do foremek na muffinki nałożyć ciasto do 3/4 ich wysokości. Wierch obficie posypać kruszonką. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 15-20 minut. Są gotowe gdy tylko trochę przestygną, a idealnym dopełnieniem do nich jest gorąca herbata lub przeciwnie...zimna lemoniada rabarbarowa :)
SMACZNEGO!
mniam :) Wyglądają świetnie :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczne muffiny!Uwielbiam z rabarbarem :) U mnie też są właśnie na blogu i w kuchni :)
OdpowiedzUsuńMiłego dnia,
Agata
Pięknie Ci wyrosły! A kruszonka zawsze jest the best :)Btw: Ruszyła blogowa zabawa w 11 pytań. Należy nominować 11 blogów, który Ci się podobają: u mnie znalazł się miedzy innymi Twój :) Odpowiadasz na 11 pytań, a następnie sama zadajesz i nominujesz blogi :) Fajna akcja, pozwalająca na rozpowszechnianie ciekawych stron! :) Szczegóły u mnie: http://kulinarnewyskoki.blogspot.com :) Zapraszam! :)
OdpowiedzUsuńŚliczne są te muffinki!
OdpowiedzUsuńja i moje muffinki dziękujemy za słowa uznania i polecamy się do gorącej herbatki w ten deszczowy wieczór :)
OdpowiedzUsuńWyjątkowo apetyczne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńTeż mam zamiar poeksperymentować z rabarbarem, zapas czeka w lodówce :)
pultuconza Kaela Garcia https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=3pulrestepu.A-Day-In-The-Woods-gratuita
OdpowiedzUsuńsporhodispres
statalPcoishi1997 Dai Ojeda https://www.gezondeliefde.nl/profile/allonzafreesiaallonza/profile
OdpowiedzUsuńacesbarnist
VdisbacKsurbu_Erie Christian Parker click
OdpowiedzUsuńlink
click here
click
bigmerisi
colsuVof_bi Guy Nyhus get it now
OdpowiedzUsuńClick here
get
rigehihea