85. Sernik kokosowy z kremem limonkowym
5/17/2013
ciasto
,
lemon curd
,
Na słodko
,
sernik
Na wszystkie imprezy rodzinne w ostatnim czasie tworzyłam jakieś kolejne wersje serników. Chyba nawet mogę już powiedzieć, że zaczęłam się w nich specjalizować :) Tak więc gdy trzeba było przygotować obiad z okazji moich osobistych urodzin, a rodzicielka jeszcze radośnie mi oznajmiła że kupiła właśnie zmielony ser, wiadomo było, że trzeba jakiś miły dla podniebienia sernik stworzyć. Powstały dwa pomysły, sernik z chałwą lub sernik kokosowy z lemon curd. Ponieważ już dosyć ciepło się zrobiło, zwyciężyła opcja bardziej owocowa i orzeźwiająca (ale ten z chałwą też na pewno kiedyś powstanie, bo chałwę uwielbiam:)). Sernik wyszedł pysznościowy bardzo, wilgotny, ciężki, nie za słodki, bo krem przełamuje nadmierną słodycz...idealny wręcz.
SERNIK KOKOSOWO-LIMONKOWY
CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MASA SEROWA
-1 kg sera zmielonego na sernik
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-100g miękkiego masła
-6 jajek
-200g wiórków kokosowych
-1 budyń waniliowy
-duży bardzo chlust rumu
KREM LIMONKOWY:
-sok i skórka z 4 limonek
-100g cukru
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka+1 żółtko
-100g cukru
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka+1 żółtko
-pół łyżki masła
1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych
składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii
spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Połowę z przygotowanego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek (ok.
5mm), przełożyć do przygotowanej tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić
do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10 minut, aż się lekko
zarumieni.
2. W tak zwanym międzyczasie przygotować masę serową. Masło utrzeć na gładką masę z mlekiem skondensowanym. Następnie dodawać po jednym jajku, nie przerywając mieszania, każde jajko dodając dopiero wtedy gdy poprzednie zostało dokładnie rozmieszane. Następnie dodawać na przemian ser i budyń waniliowy. A na sam koniec w masę wmieszać wiórki kokosowe i rum. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony kruchy spód i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 45-55 minut. Gdy już będzie upieczony zostawić sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie-wtedy być może nie opadnie :)
3. Wszystkie składniki kremu limonkowego, oprócz masła, wymieszać w
rondlu i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając podgrzewać. Gdy
masa będzie już bardzo ciepła dodać masło, nie przerywając mieszania.
Gdy masa zgęstnieje zestawić całość z ognia-krem powinien być gładki i
błyszczący. Odstawić krem do wystygnięcia.
4.Gdy sernik i krem będą już wystudzone posmarować wierzch ciasta kremem i wstawić całość do lodówki (najlepiej na całą noc).
Dopiero po zrobieniu i zjedzeniu ciasta przyszło mi do głowy, że można część kremu włożyć w środek masy serowej-w sensie jak się wleje połowę masy, to równomiernie rozłożyć trochę kremu i dolać drugą połowę masy i wsadzić ciasto do pieczenia. Chyba powinno też być dobre, ale jeszcze nie próbowałam :)
SMACZNEGO
Uwielbiam wszystko co limonkowe.
OdpowiedzUsuńPyszny sernik:)
Wspanialy ,cudowny sernik i ten bez,moj zapach,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy kokosowego sernika! A to musi smakować obłędnie :)
OdpowiedzUsuńa i owszem! nie zaprzeczę, że smakuje naprawdę obłędnie :)
UsuńKokosowego jeszcze nie robiłam :o Ale ten krem mnie urzekł, mniam !
OdpowiedzUsuńto ja zachęcam do wypróbowania...zapewniam że smak też cię na pewno urzecze :)
Usuńsernik wygląda niezwykle :) mogę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńZdjęcia robisz zachwycające Kasiu!
OdpowiedzUsuńdziękuję :) nawet nie wiesz jak takiego samouka jak ja, cieszą słowa uznania dla moich fotograficznych prób :)
Usuń