×

85. Sernik kokosowy z kremem limonkowym

Na wszystkie imprezy rodzinne w ostatnim czasie tworzyłam jakieś kolejne wersje serników. Chyba nawet mogę już powiedzieć, że zaczęłam się w nich specjalizować :) Tak więc gdy trzeba było przygotować obiad z okazji moich osobistych urodzin, a rodzicielka jeszcze radośnie mi oznajmiła że kupiła właśnie zmielony ser, wiadomo było, że trzeba jakiś miły dla podniebienia sernik stworzyć. Powstały dwa pomysły, sernik z chałwą lub sernik kokosowy z lemon curd. Ponieważ już dosyć ciepło się zrobiło, zwyciężyła opcja bardziej owocowa i orzeźwiająca (ale ten z chałwą też na pewno kiedyś powstanie, bo chałwę uwielbiam:)). Sernik wyszedł pysznościowy bardzo, wilgotny, ciężki, nie za słodki, bo krem przełamuje nadmierną słodycz...idealny wręcz.
SERNIK KOKOSOWO-LIMONKOWY
CIASTO:
(Podane proporcje starczą tak naprawdę na dwa spody do sernika, ale nadmiar można zamrozić na następny raz)
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%

MASA SEROWA
-1 kg sera zmielonego na sernik
-1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
-100g miękkiego masła
-6 jajek
-200g wiórków kokosowych
-1 budyń waniliowy
-duży bardzo chlust rumu

KREM LIMONKOWY:
-sok i skórka z 4 limonek
-100g cukru
-1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
-2 całe jajka+1 żółtko
-pół łyżki masła

1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Połowę z przygotowanego ciasta rozwałkować na bardzo cienki placek (ok. 5mm), przełożyć do przygotowanej tortownicy, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 160st, na około 10 minut, aż się lekko zarumieni.

2. W tak zwanym międzyczasie przygotować masę serową. Masło utrzeć na gładką masę z mlekiem skondensowanym. Następnie dodawać po jednym jajku, nie przerywając mieszania, każde jajko dodając dopiero wtedy gdy poprzednie zostało dokładnie rozmieszane. Następnie dodawać na przemian ser i budyń waniliowy. A na sam koniec w masę wmieszać wiórki kokosowe i rum. Tak przygotowaną masę wylać na podpieczony kruchy spód i całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, na około 45-55 minut. Gdy już będzie upieczony zostawić sernik w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach, aż ostygnie-wtedy być może nie opadnie :)

3. Wszystkie składniki kremu limonkowego, oprócz masła, wymieszać w rondlu i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając podgrzewać. Gdy masa będzie już bardzo ciepła dodać masło, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje zestawić całość z ognia-krem powinien być gładki i błyszczący. Odstawić krem do wystygnięcia.

4.Gdy sernik i krem będą już wystudzone posmarować wierzch ciasta kremem i wstawić całość do lodówki (najlepiej na całą noc).  
Dopiero po zrobieniu i zjedzeniu ciasta przyszło mi do głowy, że można część kremu włożyć w środek masy serowej-w sensie jak się wleje połowę masy, to równomiernie rozłożyć trochę kremu i dolać drugą połowę masy i wsadzić ciasto do pieczenia. Chyba powinno też być dobre, ale jeszcze nie próbowałam :)

SMACZNEGO



9 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszystko co limonkowe.
    Pyszny sernik:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspanialy ,cudowny sernik i ten bez,moj zapach,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie jadłam nigdy kokosowego sernika! A to musi smakować obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a i owszem! nie zaprzeczę, że smakuje naprawdę obłędnie :)

      Usuń
  4. Kokosowego jeszcze nie robiłam :o Ale ten krem mnie urzekł, mniam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to ja zachęcam do wypróbowania...zapewniam że smak też cię na pewno urzecze :)

      Usuń
  5. sernik wygląda niezwykle :) mogę kawałeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdjęcia robisz zachwycające Kasiu!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) nawet nie wiesz jak takiego samouka jak ja, cieszą słowa uznania dla moich fotograficznych prób :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger