×

82. Minestrone, czyli włoska zupa warzywna


Tak w zasadzie jednego przepisu na tą zupę nie ma. Każdy może dodać to co najbardziej sam lubi, makaron zastąpić grzankami, warzywa dodać swoje ulubione, dodać lub nie parmezan. Bo tak naprawdę przede wszystkim liczy się, żeby było dużo warzyw, kolorów i smaków. A tutaj po prostu przedstawiam moją wersję tej pysznej zupy.

MINESTRONE
-1 duża cebula
-kilka plastrów boczku
-2-3 ząbki czosnku
-1 średniej wielkości cukinia
-2 papryki (żółta i czerwona, dla lepszego koloru)
-400g fasolki szparagowej
-1 marchewka
-kawałek selera
-puszka pomidorów (lub w pełni sezonu 4-5 średniej wielkości pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych na drobno) 
-200g makaronu spaghetti połamanego na mniejsze kawałki
-łyżka masła
-sól, pieprz, suszone oregano, słodka papryka, garść liści świeżej bazylii
-trochę startego parmezanu
-3-4 l bulionu

1. Wszystkie warzywa umyć, cebulę, marchewkę i selera obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek i boczek posiekać. Paprykę i selera pokroić w paski, marchewkę i cukinię w pół-plasterki, fasolkę na drobniejsze części. 

2. Na patelni rozpuścić masło i zeszklić na nim cebulkę, a następnie dodać pokrojony boczek i lekko go zrumienić. Po tym dodać pozostałe przygotowane warzywa, również pomidory i lekko poddusić wszystko pod przykryciem, aż pomidory się rozpadną, a pozostałe warzywa zmiękną.

3. W tak zwanym międzyczasie podgrzewać bulion. Gdy warzywa zmiękną, a bulion będzie gorący dodać wszystko z patelni do rosołu, doprawić mocno solą i pieprzem i hojną ręką dodać również suszone oregano i paprykę. Poczekać aż całość się zagotuje i na małym ogniu potrzymać całą zupę jeszcze z 10 minut. Na koniec dodać połamany makaron spaghetti (lub inny jeśli ktoś woli) i wyłączyć ogień pod zupą (tak cienki makaron ugotuje się al dente w gorącej zupie, bez potrzeby gotowania jej dłużej), oraz posiekaną świeżą bazylię.
Każdą porcję posypać startym parmezanem.


2 komentarze:

  1. Zapraszam do zabawy nominowani liebster blog award http://jestsmak.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję bardzo za nominację, bardzo mi miło :)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger