×

79. Owsianka na mleku z prażonymi jabłkami i migdałami...pożywnie, smacznie i chyba zdrowo na śniadanie

Przyznaję się bez bicia, że owsiankę wcześniej znałam tylko z filmów, jako ponoć paskudne śniadanie. Pomimo tego, że różne przetwory i zupy mleczne bardzo lubię to owsiankę spróbowałam po raz pierwszy dopiero kilka dni temu i od razu się nią zachwyciłam. Dobre to bardzo, dodatków można dodać różnych ulubionych i najeść się można na kilka godzin (więc w pracy w brzuchu nie burczy). Więcej się zachwycać nie będę, ale naprawdę polecam taką wersję śniadania.  
A w tej wersji z jabłkami najbardziej lubię jak jabłka są zrobione trochę wcześniej. Tak w zasadzie są już zimne i stanowią cudowny kontrast do ciepłej owsianki.

OWSIANKA NA MLEKU:
-pół szklanki płatków owsianych (górskich)
-szklanka mleka
-szczypta soli
-duża szczypta cynamonu

+jabłko, odrobina masła, szczypta cynamonu, łyżeczka miodu

+garść płatków migdałów

1. Migdały można podprażyć na suchej patelni (chyba, że za bardzo nie ma się czasu to można pominąć ten etap).

2. Jabłko obrać ze skórki i pokroić na mniejsze cząstki. Na patelni rozpuścić ok. łyżeczkę masła i wsypać kawałki masła, miód oraz szczyptę cynamonu. Wszystko dokładnie wymieszać i prażyć dopóki jabłka lekko nie zmiękną.

3. Mleko wlać do rondelka o w miarę grubym dnie, płatki wsypać do mleka, a całość postawić na małym ogniu. Dodać szczyptę soli i cynamon (można również lekko posłodzić owsiankę, ale jak dla mnie same smażone jabłka wystarczają za całą słodycz). Co jakiś czas trzeba mieszać i cały czas uważać bo owsianka lubi się przypalać. Gdy płatki wchłoną  w siebie mleko i całość zgęstnieje owsianka będzie gotowa. 
Przełożyć ją do miseczki, dodać jabłka i posypać płatkami migdałów.

SMACZNEGO!


10 komentarzy:

  1. Takie śniadania uwielbiam :) Owsianka syci, jest zdrowa, a i bez wątpienia przepyszna. A prażone jabłka... Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. owsianka świetna , szczególnie też te jabłuszka jako dodatek ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. oooo! ile miłośników owsianki się znalazło :) a ja do niedawna taka nieuświadomiona byłam, że to takie dobre jedzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja jem owsiankę na śniadanie prawie codziennie i bardzo, bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmmm, nie ma to jak gorąca owsianka z rana!

    OdpowiedzUsuń
  6. ApalbieQurshi-1978 Donovan Shepherd Click here
    Awesome

    litextlawhist

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger