77. Popękane czekoladowe ciastka z koniakiem
Ten przepis jest ogólnie znany, ja dodałam od siebie tylko dużą ilość koniaku i wanilię w cukrze pudrze, którym obsypane są ciastka.
To są bardzo proste do zrobienia ciastka, jedyna trudność to taka że trzeba się powstrzymać przed wyjedzeniem całej masy ciasteczkowej na surowo. Same ciastka są chrupiące na zewnątrz, wewnątrz bardzo miękkie, a do tego mają bardzo wyczuwalny smak koniaku.
-50g masła
-tabliczka gorzkiej czekolady
-duży chlust koniaku (lub rumu)
-2 łyżki kakao
-2 łyżki brązowego cukru
-2 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia
+cukier puder z wanilią
1. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją na gładką masę z masłem. Ubić jajka z cukrem i kakao. Ciągle ubijając dodać masę czekoladową i koniak, a następnie przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dokładnym wymieszaniu odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc i w tym właśnie czasie trzeba się powstrzymywać przed podjadaniem masy).
2. Ze stężonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczać je w cukrze pudrze. Ułożyć dosyć luźno na blaszce (sporo urosną), a następnie piec przez około 7-10 minut w piekarniku rozgrzanym do 170st.
SMACZNEGO!
znam ten przepis, chociaż jeszcze nie dodawałam alkoholu do ciastek, ale teraz na pewno spróbuję :)
OdpowiedzUsuńMonika
Zaintrygowałaś mnie dodatkiem koniaku, z pewnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńkoniak jest na tyle mocnym alkoholem z na tyle wyrazistym smakiem, że go tam dobrze czuć pośród morza czekolady :)
Usuńa poza tym jako miłośnik różnych dobrych alkoholi często dodaję coś z procentami do ciast-według mnie od razu lepsze i smaczniejsze się robią :)
bardzo fajne ciasteczka, w sam raz do kawki :) Dziękujemy za dodanie zdjęcia i zapraszamy do naszego wiosennego konkursu!
OdpowiedzUsuńsą świetne do kawki, do herbatki, nawet tak po prostu bez żadnego napoju :) a nad konkursem bardzo intensywnie myślę :)
Usuń