74. Tarta cytrynowo-limonkowa
Jak się ma w domu człowieka, który uwielbia wszelkie wypieki z cytrusami, to się cały czas kombinuje co nowego można zrobić. Tym razem wybór padł na tartę z cytrynami i limonkami (tak naprawdę równie smaczna jest z samymi cytrynami, ale limonki nadają jej taki charakterystyczny smaczek). Ta tarta jest maksymalnie cytrusowa i orzeźwiająca. Nawet jeden kęs od razu budzi człowieka ze snu zimowego :)
TARTA CYTRYNOWA Z LIMONKAMI
TARTA CYTRYNOWA Z LIMONKAMI
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MASA CYTRYNOWO-LIMONKOWA
-sok i skórka z 2 dużych cytryn
-sok i skórka z 4-5 limonek
-6 jajek
-1 szklanka cukru pudru
-125g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
+cukier puder do dekoracji
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15 minut, z czego ostatnie 5 bez obciążenia grochem.
2. W tak zwanym międzyczasie trzeba przygotować nadzienie cytrynowe. Jajka ubijamy z cukrem oraz mąką w rondelku i wstawiamy go na bardzo mały ogień. Do jajek dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żeby się szybciej rozpuściło, i cały czas mieszamy. Gdy masło będzie już całkiem roztopione dodajemy sok i skórkę z cytrusów. Całość dalej mieszamy i podgrzewamy, aż całość lekko zgęstnieje.
3. Na podpieczony spód wyłożyć masę cytrusową i równomiernie ją rozprowadzić. Ciasto znów wsadzić do piekarnika na około 20-30 minut, aż masa się zgęstnieje i zetnie.
Po ostudzeniu można posypać tartę cukrem pudrem
SMACZNEGO!
-sok i skórka z 2 dużych cytryn
-sok i skórka z 4-5 limonek
-6 jajek
-1 szklanka cukru pudru
-125g masła
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
+cukier puder do dekoracji
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 15 minut, z czego ostatnie 5 bez obciążenia grochem.
2. W tak zwanym międzyczasie trzeba przygotować nadzienie cytrynowe. Jajka ubijamy z cukrem oraz mąką w rondelku i wstawiamy go na bardzo mały ogień. Do jajek dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki, żeby się szybciej rozpuściło, i cały czas mieszamy. Gdy masło będzie już całkiem roztopione dodajemy sok i skórkę z cytrusów. Całość dalej mieszamy i podgrzewamy, aż całość lekko zgęstnieje.
3. Na podpieczony spód wyłożyć masę cytrusową i równomiernie ją rozprowadzić. Ciasto znów wsadzić do piekarnika na około 20-30 minut, aż masa się zgęstnieje i zetnie.
Po ostudzeniu można posypać tartę cukrem pudrem
SMACZNEGO!
wspaniale wygląda, bardzo lubię akie ciasta :)
OdpowiedzUsuńja też lubię takie ciasto
Usuńma tylko jedną wadę...zazwyczaj jest go po prostu za mało w stosunku do potrzeb wszystkich łakomczuchów :)
wygląda wspaniale ;d
OdpowiedzUsuńObłęd !! :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) polecam się na przyszłość w szukaniu wspaniałych, obłędnych wypieków :)
OdpowiedzUsuńMa cudownie słoneczny kolor :) Chyba muszę sobie taką zrobić, bo się z tej zimy otrząsnąć nie mogę...
OdpowiedzUsuńpiękna :)
OdpowiedzUsuńUquiinAcrep_ka2001 Joshua Faria https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=taemosrido.Descargar-Mist-Survival-gratuita
OdpowiedzUsuńberrehulti
AlustvieMniamu_1998 Kisare Kyles ESET NOD32 Smart Security
OdpowiedzUsuńMovavi Video Editor
Cisco Packet Tracer
casuffire