72. Ciasto jagodowe z kefirem i kruszonką
Polska wersja programu MasterChef niestety nie zainspirowała mnie za bardzo do jakichkolwiek działań kulinarnych (wciąż jestem zakochana w wersji amerykańskiej i Gordonie, oraz w australijskich Juniorach). Jednak spośród uczestników jest jednak osoba, na której blog Ale babka! czasem zaglądam. Kinga Paruzel, bo o niej tutaj mowa, jak dla mnie wydaje się być najbardziej normalna, autentyczna i naprawdę lubiąca gotowanie spośród wszystkich uczestników. A dodatkowo jej blog powstał na długo przed programem, a nie jest założony tylko na fali popularności telewizyjnej.
U Kingi właśnie znalazłam ciekawy przepis na ciasto z użyciem kefiru i mrożonych jagód. Nie byłabym sobą gdybym nie pozmieniała tego i owego, tak że finalnie z pierwowzoru zostały owoce i kefir :) Idealne ciasto na niedzielny (i nie tylko) deser.
CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI
-250g jagód mrożonych (3-4 bardzo duże garście)
-1,5 szklanki kefiru (lub zsiadłego mleka albo maślanki)
-0,5 szklanki oleju
-4 jajka
-sok i skórka z połówki pomarańczy
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-3,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
+Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła i czubata łyżeczka cynamonu
1. Przygotować kruszonkę, która powinna mieć konsystencję mokrego piasku i odstawić ją do lodówki.
2. Ciasto przygotowywać podobnie jak muffiny, czyli w osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki, a następnie zawartości obu misek wymieszać ze sobą. Dodać również połowę przygotowanych jagód.
3. Gotową masę wylać do przygotowanej blaszki (u mnie to była tortownica o średnicy ok. 28cm), na wierzch wysypać pozostałe jagody, a całość przykryć równomiernie kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, i piec przez około 50-60 minut-trzeba uważać na środek ciasta czy na pewno jest upieczony, bo sama za pierwszym razem wyjęłam zbyt szybko ciasto z piekarnika gdy środek był jeszcze surowy:)
Po lekkim przestudzeniu ciasto jest idealne do jedzenia.
SMACZNEGO!
CIASTO JOGURTOWE Z JAGODAMI
-250g jagód mrożonych (3-4 bardzo duże garście)
-1,5 szklanki kefiru (lub zsiadłego mleka albo maślanki)
-0,5 szklanki oleju
-4 jajka
-sok i skórka z połówki pomarańczy
-3/4 szklanki cukru trzcinowego
-3,5 szklanki mąki pszennej
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-łyżeczka cynamonu
+Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła i czubata łyżeczka cynamonu
1. Przygotować kruszonkę, która powinna mieć konsystencję mokrego piasku i odstawić ją do lodówki.
2. Ciasto przygotowywać podobnie jak muffiny, czyli w osobnych miskach wymieszać mokre i suche składniki, a następnie zawartości obu misek wymieszać ze sobą. Dodać również połowę przygotowanych jagód.
3. Gotową masę wylać do przygotowanej blaszki (u mnie to była tortownica o średnicy ok. 28cm), na wierzch wysypać pozostałe jagody, a całość przykryć równomiernie kruszonką. Ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180st, i piec przez około 50-60 minut-trzeba uważać na środek ciasta czy na pewno jest upieczony, bo sama za pierwszym razem wyjęłam zbyt szybko ciasto z piekarnika gdy środek był jeszcze surowy:)
Po lekkim przestudzeniu ciasto jest idealne do jedzenia.
SMACZNEGO!
fajne owocowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńKasiu dzisiaj po raz pierwszy trafiłam na Twój blog. Dziękuję za ciepłe słowa i za wypróbowanie przepisu. Gorąco pozdrawiam i będę częściej Cię odwiedzała :)
OdpowiedzUsuńcieszę się bardzo, że sprostałam przepisowi MasterChef'a :) i bardzo się cieszę, że Ci się u mnie podoba, zapraszam jak najczęściej :)
Usuńquifrig0noneStamford Marisol Soler https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=tuiverhunze.Blastocitos-gratuita-2021
OdpowiedzUsuńbeltygeve
reisorVcos_ji_North Las Vegas Tasha Waylon link
OdpowiedzUsuńproklesfgahe
deconrega Rama Gardner Comment
OdpowiedzUsuńget
Check
venbemave
nestconAin_bu Alyssa Johnson there
OdpowiedzUsuńprograms
itcherafes