62. Pizza góralska z oscypkiem i żurawiną na cienkim cieście
W tym roku niestety jakoś tak się złożyło, że nie dane mi było wyjechać w góry pojeździć na desce, ale za to dostałam zestaw serków z gór. Podczas mojego ostatniego wyjazdu moim ulubionym posiłkiem pomiędzy zjazdami ze stoku były grillowane serki z żurawiną. Prawdziwe oscypki co prawda to nie były (prawdziwe są z mleka owczego i wytwarzane wiosną, a sprzedawane najpóźniej do jesieni) ale i tak bardzo mi smakowały. Równie pyszne jak dla mnie było połączenie takie górskiego serka z żurawiną i pizzą, dlatego bardzo chętnie starałam się taką samą odtworzyć w domu żeby choć na chwilę poczuć się jak w górach.
PIZZA GÓRALSKA NA CIENKIM CIEŚCIE:
CIASTO-przepis tutaj
SOS POMIDOROWY-przepis tutaj
DODATKI:
-serek górski
-dżem z żurawiny
-kilka plastrów kiełbasy żywieckiej
-mała cebulka krojona w piórka
-kilka kawałków papryki
1. Przygotować ciasto i sos według przepisu.
2. Ciasto rozwałkować na jedną dużą pizzę, lub kilka małych pizzerinek. Każdy placek posmarować obficie sosem pomidorowo-czosnkowym. Posypać obficie kiełbaską, cebulką i papryką. Na wierzch każdej pizzy położyć plastry serka górskiego (o grubości ok. 5mm). Na wszystkich plasterkach serka położyć odrobinę żurawiny. Gotową pizzę zapiekać przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 220st. I gotowe :)
SMACZNEGO
Gdyby ktoś chciał wypróbować jeszcze inne ciekawe dodatki na pizzy to polecam np.
Pizza z karczochami, szynką i grzybami-bardzo delikatna w smaku, każdy ze składników pyszny i żaden nie jest dominujący nad innymi.
Pizza z jajkiem sadzonym. Brzmiało dziwnie, ale okazało się przepyszne. Naprawdę bardzo polecam wypróbować. Żółtko jajka rozlewa się po całej pizzy i jest nawet lepsze od rozpuszczonego sera na wierzchu.
Uwielbiam taką!
OdpowiedzUsuńProszę o jedną!;)
OdpowiedzUsuńUbóstwiam! W ogóle kocham kuchnię góralską, jest prosta, sycąca i pyszna! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń