×

60. Niebiańskie kruche babeczki z bardzo cytrynowym kremem i słodką niespodzianką


Czasem mam ochotę zjeść coś słodkiego, ale nie zasłodzić się totalnie. Albo też w trakcie jakiegoś większego przyjęcia przekąsić coś malutkiego orzeźwiającego. Te babeczki sprawdzają się idealnie w takich momentach, są mocno cytrynowe, uroczo słodkie i kryją w sobie małą słodką niespodziankę, żeby jednak nie było zbyt kwaśno :) 


KRUCHE BABECZKI Z LEMON CURD:
CIASTO:
-2 żółtka
-120g masła (zimnego)
-1 łyżka śmietany
-0,5 szklanki cukru
-1 szklanka mąki pszennej

LEMON CURD:
-sok i skórka z 5 cytryn
-150g cukru
-1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
-3 całe jajka+2 żółtka
-łyżka masła

+tabliczka mlecznej czekolady i 2 łyżki śmietany 18%
+posypka cukrowa

1. Wszystkie składniki ciasta wymieszać ze sobą i w miarę szybko zagnieść ciasto, które nie powinno się kleić do rąk. Gotowe ciasto trzeba schłodzić w lodówce, przez co najmniej pół godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować do grubości niecałych 5 mm, i wykrawać szklanką krążki ciasta, a następnie wyklejać nimi przygotowane foremki do babeczek. Foremki z ciastem wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170st, i piec przez około 10-15 minut aż się zarumienią.

2. Wszystkie składniki kremu cytrynowego, oprócz masła, wymieszać w rondlu i postawić na małym ogniu. Cały czas mieszając podgrzewać. Gdy masa będzie już bardzo ciepła dodać masło, nie przerywając mieszania. Gdy masa zgęstnieje zestawić całość z ognia-krem powinien być gładki i błyszczący. Odstawić rondelek z lemon curd do przestygnięcia.

3.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej razem z 2 łyżkami śmietany. Wewnątrz każdej kruchej babeczki nałożyć kleks z czekoladowej masy.

4. Gdy czekolada odrobinę stężeje przełożyć krem cytrynowy do szprycy cukierniczej. Wycisnąć na każdą babeczkę rozetkę kremu. Na wierzch każdej cytrynowej rozetki posypać odrobinę uroczej cytrynowej posypki.

SMACZNEGO




Gdyby ktoś tak jak ja bardzo polubił lemon curd to proponuję wypróbować również przepis na czekoladowe muffinki z nadzieniem cytrynowym:

4 komentarze:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger