3/04/2013
ciasto filo
,
ciasto francuskie
,
kuchnia orientalna
,
pierogi
,
przekąski
,
wegetariańskie
12
59. Pikantne pierożki prawie jak indyjskie Samosy
3/04/2013
ciasto filo
,
ciasto francuskie
,
kuchnia orientalna
,
pierogi
,
przekąski
,
wegetariańskie
Kiedyś miałam okazję spróbować bardzo smaczne rożki-pierożki indyjskie samosy. To takie małe, bardzo aromatyczne przekąski napełnione tak naprawdę tym na co mamy ochotę, z dużą ilością przypraw. W oryginalnej wersji farsz jest zawinięty w ciasto filo, a całe pierożki smażone na głębokim tłuszczu. Raz próbowałam zrobić taką właśnie zgodną z oryginałem wersję, jednak przyznam się szczerze że jakoś się przy tym zmęczyłam i zdenerwowałam nadmiernie (może miało to coś wspólnego z tym, że wtedy siedziałam w kuchni już od 6 godzin i wcześniej usmażyłam górę pączków). Jako, że ciasto francuskie zapiekane w piekarniku jest dla mnie łatwiejsze w obsłudze to tym razem postanowiłam nagiąć trochę klasykę i stworzyłam swoją wersję samosów. Próbowacze mówili, że wyszło bardzo pysznie :)
PRAWIE SAMOSY:
-2 opakowania ciasta francuskiego
-5 średniej wielkości ziemniaków
-1 średnia cebula
-3 łyżki śmietany 18%
-łyżeczka curry
-garam masala, sumak, słodka suszona papryka, sól, pieprz
+1 rozbełtane jajko i czarnuszka, płatki chilli lub suszone oregano do posypania po wierzchu
1. Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę, a następnie zeszklić na rozgrzanym oleju.
2. Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem na miazgę, wymieszać je z cebulą, śmietaną i przyprawami-dużą ilością curry i resztą przypraw dodanymi w ilości dowolnej. Gotowy farsz rozkładamy kwadratach wyciętych z ciasta francuskiego (u mnie to były kwadraciki o bokach ok.6cm), a następnie każdy kwadrat składamy wzdłuż przekątnej, żeby uzyskać trójkąt. Za pomocą widelca zlepiamy brzegi, a następnie każdy z rożków smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy po wierzchu przyprawami. Według mnie najsmaczniejsze wyszły z czarnuszką na wierzchu, dla lubiących ostrzejsze smaki sprawdzi się np. chilli w płatkach.
3. Przygotowane rożki układamy luźno na blaszce i zapiekamy w rozgrzanym do 220st piekarniku, przez około 10-12 minut aż się zarumienią na złoto-brązowy kolor.
Proponuję podać je z sosem czosnkowym lub jakimś ostrym paprykowym (np. Sambal oelek).
SMACZNEGO
Dla chętni do zrobienia oryginalnych samosów powinni się zaopatrzyć w ciasto filo. Wykrawać kwadraciki z 2-3 warstw ciasta na raz. Nałożyć ten sam farsz i zlepić brzegi ciasta za pomocą pasty zrobionej z mąki i wody. Tak przygotowane rożki wrzuca się na bardzo rozgrzany olej i obsmaża z obu stron przez chwilę, aż się zarumienią. Usmażone pierożki można odsączyć na papierowym ręczniku.
Przepis zapisuje. Zawsze chciałam spróbowac samosów :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają;)
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńekstra, proste , fajne smakowite.
OdpowiedzUsuńpiękne pierożki:)
OdpowiedzUsuńmuszę spróbować, ostatnio widzę coraz więcej rewelacyjnych przepisów na pikantne przekąski :)
OdpowiedzUsuńwyglądają obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńjakie cuda... Mniam :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przeapetycznie, i na pewno pyszne również były! Uwielbiam ciasto francuskie w wersji wytrawnej <3 Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńSmacznego :-) Tutaj chciałam podzielić się stroną gdzie są również przepisy , ale ściśle wegetariańskie , przepisy kuchni wedyjskiej :-) http://www.wedyjskakuchnia.pl/2014/11/samosy-z-warzywami.html
OdpowiedzUsuńphaper0castshi Julie Lenz https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=6credalphyke.Calculate-It--gratuita-2021
OdpowiedzUsuńkeyronmosi
diarefes-ra Frankie Verga install
OdpowiedzUsuńDownload
Site
lmenathavkom