58. Amoniaczki, ciastka na czarną godzinę
AMONIACZKI:
-2 łyżeczki amoniaku
-500g mąki
-100g masła
-150g cukru
-0,5 szklanki mleka
-2 jajka
-szczypta soli
-waniliowy cukier puder (ewentualnie opakowanie cukru waniliowego i cukier puder)
1. Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać do nich jajka, sól i mąkę. Amoniak trzeba rozpuścić w ciepłym mleku, ale uwaga taka mieszanka bardzo bardzo rośnie...nie polecam mieszania w szklance, bo wykipi, lepiej w jakiejś miseczce czy dużym kubku (to niestety jest też źródło nieprzyjemnego zapachu, który znika przy pieczeniu). Wszystko razem dokładnie wyrobić i odstawić na co najmniej godzinę w chłodne miejsce.
2. Schłodzone ciasto trzeba rozwałkować na bardzo cienki placek, grubości nie większej niż 0,5 cm. Wykrawamy z niego ciasteczka i układamy na przygotowanej blaszce. Ciastka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200st, na około 5-7 minut, aż będą złocisto zarumienione. Trzeba bardzo uważać, żeby ich nie spalić, w przeciwnym wypadku zamiast mięciutkich herbartaników uzyskamy twarde kamienie.
3. Po wyjęciu z piekarnika wszystkie ciastka obsypać waniliowym cukrem pudrem i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Mój waniliowy cukier puder to nic innego jak słoik cukru pudru z zasypanymi w środku dwoma laskami wanilii, które łaskawie oddają swój aromat...pięknie to pachnie :)
SMACZNEGO
Amoniak jest trochę przerażający, ale skoro mówisz że dobre to może spróbuję :)
OdpowiedzUsuńpyszne są! <3
OdpowiedzUsuńcieszę się, że smakują :)
Usuńbardzo chcę spróbować ,tyle ,że nie wiem co dodać masło czy margarynę.
OdpowiedzUsuńdomyslam się ,że to błąd pisarski - na liscie składników masło a w przepisie ucieramy margarynę - czy też może na liście składników brakuje tej margaryny a jeśli tak to ile ? pozdrawiam joanna
ale wtopa i to w pierwszym zdaniu :) przeoczyłam ten błąd, już poprawiłam, ale generalnie chodziło o ucieranie masła :) tzn ja osobiście wolę używać masła, bo mi bardziej smakuje, ale jakby co to moja mama kiedyś robiła też z margaryną i też wyszły dobrze
Usuń