38. Herbatniki czekoladowe z czekoladą...z miłości do czekolady :)
Czekoladę uwielbiam, jeść bym ją mogła prawie bez przerwy i w różnych postaciach. Właśnie z tej mojej miłości do czekolady powstały te małe i miłe dla łasucha podwójnie czekoladowe herbatniki. Są idealne, takie na jeden kęs, bardzo kruche i bardzo mocno czekoladowe.
HERBATNIKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE:
-250g miękkiego masła
-pół szklanki cukru pudru
-2 czubate łyżeczki dobrego kakao
-2 szklanki przesianej mąki pszennej
-łyżka miodu
-kilka kropli esencji waniliowej
-szczypta soli
+tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady i łyżka masła
1. Wszystkie składniki ciastka wymieszać ze sobą i zagnieść z nich ciasto-powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Należy postarać się w miarę zagnieść wszystko w jedną kulę, a następnie zawinąć w folię spożywczą wsadzić na około godzinę do lodówki.
2.Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek grubości około 5mm. Wykrawać z ciasta ulubione kształty. Ułożyć ciasteczka na przygotowanej blaszczce, ponieważ ciasteczka nie będę rosły prawie w ogóle można je ułożyć dosyć blisko siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 160st, po wyjęciu z piekarnika wystudzić herbatniki.
3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić je w kąpieli wodnej. Gotowa polewa czekoladowa powinna mieć aksamitną konsystencję. Zanurzać w niej herbatniki do połowy, a następnie odłożyć na kratkę lub talerz i poczekać, aż czekolada zastygnie.
SMACZNEGO :)
Czekoladowy maniak na pewno by nie pagardził takim ciachem :D
OdpowiedzUsuńPiękne! Idealne dla czekoladoholiczek! :D Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńoj tak, jako maniaczka czekoladowa przetestowałam te ciasteczka w chwili drastycznego spadku czekolady w organizmie...ratują życie :)
UsuńCudne :)
OdpowiedzUsuńJa ostatnio odkryłam, że wolę czekoladę w ciastach niż samą. Hmm... Tak czy inaczej - uwielbiam. A Twoje ciasteczka mnie zauroczyły :)
OdpowiedzUsuńSuper :-)
OdpowiedzUsuńA jakby zamiast masła dać oliwę różaną?
kurcze, powiem szczerze że nigdy nie wpadła mi w ręce oliwa różana i nie wiem jakby się zachowywała przy robieniu ciastek, ale sam smak róży z czekoladą jak najbardziej według mnie byłby pyszny. W razie jakiś eksperymentów bardzo chętnie usłyszałabym wnioski :)
Usuńmoja żona robiła muffinki czekoladowe z taką oliwą, no ale to nie herbatniki ;-)
OdpowiedzUsuńposzukaj w necie, producent to Colonna. :-)
świetnie! dziękuję bardzo za podpowiedź :)
Usuńa my przetestujemy Twój przepis bo jestem uzależniony od czekolady :-)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Mariusz
Ps. bardzo fajny blog :-)
bardzo dziękuję za komplement:) a czekolady jest tu pod dostatkiem. bo też się czuję od niej uzależniona
UsuńYprosraYvianu Josh Lowe https://marketplace.visualstudio.com/items?itemName=8lenniaemta.Ruthless-Conquest-gratuita
OdpowiedzUsuńptarlambsamon
scoramit-ba Mike Abeita https://www.lntoastytotes.com/profile/Sarkar-Full-Movie-Download-720p-Moviegolkes-HOT/profile
OdpowiedzUsuńspicasalbut
NevviQexka-Anchorage Cindy Collins Crack
OdpowiedzUsuńcondculgepi
Atemptenda_da Angie Riccio click
OdpowiedzUsuńhttps://colab.research.google.com/drive/1eL7O2mEeDV-JOeiRXrNpOWtXzVlHhqjS
download
download
hyacibirdca
Uecimulko1981 Jodi Wells Link
OdpowiedzUsuńthere
https://exe2zip.com/adobe-lightroom-download-patch-full-version/
quinisympri