×

38. Herbatniki czekoladowe z czekoladą...z miłości do czekolady :)

Czekoladę uwielbiam, jeść bym ją mogła prawie bez przerwy i w różnych postaciach. Właśnie z tej mojej miłości do czekolady powstały te małe i miłe dla łasucha podwójnie czekoladowe herbatniki. Są idealne, takie na jeden kęs, bardzo kruche i bardzo mocno czekoladowe.

HERBATNIKI PODWÓJNIE CZEKOLADOWE:
-250g miękkiego masła
-pół szklanki cukru pudru
-2 czubate łyżeczki dobrego kakao
-2 szklanki przesianej mąki pszennej
-łyżka miodu
-kilka kropli esencji waniliowej
-szczypta soli

+tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady i łyżka masła

1. Wszystkie składniki ciastka wymieszać ze sobą i zagnieść z nich ciasto-powinno mieć konsystencję mokrego piasku. Należy postarać się w miarę zagnieść wszystko w jedną kulę, a następnie zawinąć w folię spożywczą wsadzić na około godzinę do lodówki.

2.Schłodzone ciasto rozwałkować na cieniutki placek grubości około 5mm. Wykrawać z ciasta ulubione kształty. Ułożyć ciasteczka na przygotowanej blaszczce, ponieważ ciasteczka nie będę rosły prawie w ogóle można je ułożyć dosyć blisko siebie. Piec około 10 minut w temperaturze 160st, po wyjęciu z piekarnika wystudzić herbatniki.

3. Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i razem z masłem rozpuścić je w kąpieli wodnej. Gotowa polewa czekoladowa powinna mieć aksamitną konsystencję. Zanurzać w niej herbatniki do połowy, a następnie odłożyć na kratkę lub talerz i poczekać, aż czekolada zastygnie.

SMACZNEGO :)




16 komentarzy:

  1. Czekoladowy maniak na pewno by nie pagardził takim ciachem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne! Idealne dla czekoladoholiczek! :D Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tak, jako maniaczka czekoladowa przetestowałam te ciasteczka w chwili drastycznego spadku czekolady w organizmie...ratują życie :)

      Usuń
  3. Ja ostatnio odkryłam, że wolę czekoladę w ciastach niż samą. Hmm... Tak czy inaczej - uwielbiam. A Twoje ciasteczka mnie zauroczyły :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super :-)
    A jakby zamiast masła dać oliwę różaną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. kurcze, powiem szczerze że nigdy nie wpadła mi w ręce oliwa różana i nie wiem jakby się zachowywała przy robieniu ciastek, ale sam smak róży z czekoladą jak najbardziej według mnie byłby pyszny. W razie jakiś eksperymentów bardzo chętnie usłyszałabym wnioski :)

      Usuń
  5. moja żona robiła muffinki czekoladowe z taką oliwą, no ale to nie herbatniki ;-)
    poszukaj w necie, producent to Colonna. :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. a my przetestujemy Twój przepis bo jestem uzależniony od czekolady :-)
    pozdrawiam,
    Mariusz
    Ps. bardzo fajny blog :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za komplement:) a czekolady jest tu pod dostatkiem. bo też się czuję od niej uzależniona

      Usuń
  7. NevviQexka-Anchorage Cindy Collins Crack
    condculgepi

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger