35. Muffiny z dżemikiem truskawkowym
Moja babcia nie lubi żadnych nowości w kuchni, ale muffiny jakoś dla niej nowością nie są :) Przemianowuje je trochę i co jakiś czas słyszę od niej zapytanie kiedy w końcu upiekę jakieś dobre babeczki. Dlatego też na jej imieniny obowiązkowo musiałam wymyśleć jakiś nowy rodzaj i upiec coś dobrego:)
MUFFINY TRUSKAWKOWE
-2 jajka
-200g mąki
-100g cukru
-ekstrakt waniliowy
-120g margaryny
-torebka proszku do pieczenia
-kubeczek waniliowego serka homogenizowanego
-po ok. 100g dżemu truskawkowego i malinowego (ewentualnie ok.200g marmolady)
-cukier puder po posypania ciastek
1. Margarynę rozpuścić w rondelku. Jajka ubić z serkiem waniliowym i
ekstraktem z wanilii, a po przestudzeniu dodać do nich jeszcze
margarynę. W drugiej misce wymieszać wszystkie suche składniki.
Wymieszać suche z mokrymi i delikatnie wymieszać (nie używać
miksera-najlepiej tradycyjną łyżkę drewnianą :))
2. Foremki do muffinek napełnić do 1/3 wysokości, nałożyć łyżeczkę
dżemu, przykryć drugą warstwą ciasta. Całość nie powinna przekraczać ok
3/4 wysokości foremki.
3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170st C, przez około 15 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz