33. Orientalna zupa szpinakowa
To taka fajna zupa, która wszystkich smakuje. Nawet wielcy przeciwnicy szpinaku dopiero jak im się powie, że tam w środku jest to "zielone paskudztwo" zaczynają marudzić...a potem zaczynają myśleć, że szpinak nie jest taki zły:)
ZUPA SZPINAKOWA:
-200g szpinaku w liściach (może być również mrożony)
-1 filet z piersi kurczaka
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-1,5 l bulionu
-200g nudli (w wersji improwizowanej, makaron z 3 zupek chińskich)
-pęczek szczypiorku
-łyżeczka koncentratu pomidorowego
-sos sojowy, szczypta płatków chilli, pieprz, sok z połówki limonki, przyprawa "5 smaków", olej
1.Pierś kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę. Pokropić odrobiną
oleju, posypać pieprzem i przyprawą "5 smaków", dokładnie wymieszać i
odstawić na ok. 30 minut do lodówki.
2.Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na oleju, dodać do niego
zgniecione ząbki czosnku a następnie kurczaka. Gdy kurczak będzie
zrumieniony zdjąć patelnię z ognia.
3.Bulion podgrzać i dodać do niego koncentrat pomidorowy i podsmażoną
cebulkę z kurczakiem oraz liście szpinaku (jeśli jest mrożony to trzeba
będzie ze 3 minuty dłużej podgrzewać, żeby się zdążył rozmrozić:)).
Doprawić do smaku płatkami chilli, sosem sojowym i odrobiną soku z
limonki. Wsypać makaron do zupy i jeszcze przez około 5 minut podgrzewać
całość.
Podawać zupę od razu, obficie posypaną szczypiorkiem
Bardzo podoba mi się ten przepis, muszę go wypróbować na Mężu, który właśnie zawsze na szpinak strasznie marudzi...
OdpowiedzUsuńno właśnie dla takich anty-szpinakowców jest idealna, bo zazwyczaj nie ogarniają co jedzą dopóki im się nie powie...a potem to już łatwiej idzie przekonać niejadka, że szpinak może być smaczny :)
Usuń