×

24.Babka kardamonowo-kawowa

Na dworze coraz zimniej, więc fajnie jest się dogrzewać w towarzystwie bardzo aromatycznego ciasta. Coś w sam raz dla miłośników dobrej kawy i kardamonu, smak jest naprawdę bardzo mocny.


BABKA KARDAMONOWO-KAWOWA
-kilka nasion kardamonu-po zmieleniu powinno być około 2 łyżeczek
-3 szklanki  mąki pszennej
-łyżeczka proszku do pieczenia i pół łyżeczki sody oczyszczonej
-szczypta soli
-200g miękkiego masła
-1,5 szklanki cukru
-ziarna z 2 lasek wanilii
-4 duże jajka
- sok z połówki cytryny
-1 szklanka mleka

LUKIER KAWOWY:
-filiżanka mocnego espresso
-łyżeczka kakao
-2 czubate łyżki cukru pudru

1. Kardamon utłuc w moździerzu lub zemleć np. w młynku do kawy. Wymieszać go z mąką, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.

2. Masło utrzeć na gładką masę z cukrem. Nie przerywając ucierania dodawać kolejno wanilię, po jednym jajku, sok z cytryny i naprzemiennie mleko z mąką-każdy kolejny składnik dodawać dopiero gdy poprzedni jest już dobrze rozmieszany z masą.  Przygotowaną masą wypełniamy foremkę do babki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170st, na około 40 minut (w pierwotnym przepisie była podana godzina jako czas pieczenia, być może mój piekarnik szybciej piecze, więc trzeba sprawdzać kiedy ciasto jest już rumiane i upieczone w środku).

3. Cukier puder wymieszać z kakao i dodawać stopniowo kawę cały czas mieszając, aż powstanie gęsty lukier. Gdy ciasto ostygnie polukrować je cudnie pachnącym kawowym lukrem.






5 komentarzy:

  1. to musi być coś wspaniałego! uwielbiam kardamon, ale jeszcze nigdy nie wpadłam na to żeby go dodać do babki! :) zjadłabym kawałek do herbatki! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pyszne jest to pierwsze babkowe zdjęcie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie dość, że świątecznie, to jeszcze kawowo.. mmm. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niedawno robiłam też babkę kardamonowo-kawową..ale trochę inaczej..muszę zrobić kiedy i z tego przepisu..zapraszam również do akcji kawowej.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger