21. Ciasto cytrynowo-czekoladowe
12/07/2012
ciasto
,
czekolada
,
Na słodko
,
owoce
To jest magiczne ciasto :) Przepis gdzieś wygrzebałam dawno temu, spisałam go na kartce i teraz znalazłam, a że nie miałam wszystkich składników to trochę pozmieniałam. Przepis bardzo prosty i ciasto wygląda zwyczajnie, ale daje nadzwyczajne efekty-jest tak dobre, że nawet obrażony ponurak po zjedzeniu się uśmiecha i już ma dobry nastrój. Pyszne, wilgotne, cytrynowo-orzeźwiające, no po prostu cudne :)
CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
-150g margaryny
-100g płatków migdałówych
-200g białej czekolady pokrojonej na małe kawałki
-100g mąki pszennej
-4 jajka
-100g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sok i skórka z 2 cytryn
1.Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie stale mieszając dodawać po kolei jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia, płatki migdałów, sok i skórkę cytrynową, a na koniec pokrojoną czekoladę. Gdy wszystko już będzie dobrze wymieszane wylać ciasto na przygotowaną blaszkę-ja używałam prostokątnej o wymiarach mniej-więcej 25x30cm. Piec należy w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 30 minut.
2. Po wystudzeniu ciasta posypać wierzch obficie cukrem pudrem.
Ostatnio z braku białej czekolady użyłam czekolady mlecznej-twierdzę, że jest równie dobre :)
ten przepis smakowicie brzmi :)
OdpowiedzUsuńapetyczne :) Fajne połączenie migdałów, czekolady, cytryn :)
OdpowiedzUsuń