×

21. Ciasto cytrynowo-czekoladowe

To jest magiczne ciasto :) Przepis gdzieś wygrzebałam dawno temu, spisałam go na kartce i teraz znalazłam, a że nie miałam wszystkich składników to trochę pozmieniałam. Przepis bardzo prosty i ciasto wygląda zwyczajnie, ale daje nadzwyczajne efekty-jest tak dobre, że nawet obrażony ponurak po zjedzeniu się uśmiecha i już ma dobry nastrój. Pyszne, wilgotne, cytrynowo-orzeźwiające, no po prostu cudne :)


CIASTO CYTRYNOWE Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ
-150g margaryny
-100g płatków migdałówych
-200g białej czekolady pokrojonej na małe kawałki
-100g mąki pszennej
-4 jajka
-100g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-sok i skórka z 2 cytryn

1.Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę. Następnie stale mieszając dodawać po kolei jajka, mąkę z proszkiem do pieczenia,  płatki migdałów, sok i skórkę cytrynową, a na koniec pokrojoną czekoladę. Gdy wszystko już będzie dobrze wymieszane wylać ciasto na przygotowaną blaszkę-ja używałam prostokątnej o wymiarach mniej-więcej 25x30cm. Piec należy w piekarniku rozgrzanym do 180st, przez około 30 minut.

2. Po wystudzeniu ciasta posypać wierzch obficie cukrem pudrem.


Ostatnio z braku białej czekolady użyłam czekolady mlecznej-twierdzę, że jest równie dobre :)

2 komentarze:

  1. ten przepis smakowicie brzmi :)

    OdpowiedzUsuń
  2. apetyczne :) Fajne połączenie migdałów, czekolady, cytryn :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger