×

20. Focaccia na Mikołajki

Każde grzeczne dziecko dostaje dziś od Mikołaja prezent o jakim marzy. Nawet takie trochę podrośnięte dziecko. Moje ulubione podrośnięte dziecko uwielbia pizzę w moim wydaniu. Wszelkie makarony, mięsa, czy inne przekąski nie mogą się równać z pizzą i jej podobnymi wypiekami, dlatego też włoski chlebek focaccia również zyskała u niego uznanie. 

FOCACCIA
-20g świeżych drożdży
-2 łyżeczki cukru
-2 łyżki mąki
-100ml mleka

-350g mąki
-szczypta soli
-100ml ciepłej wody
-1 łyżka oliwy

+ ulubione dodatki (u mnie były zielone oliwki, pomidory świeże i suszone, cebula, suszone oregano, gruboziarnista sól)

1. Mleko delikatnie podgrzać i wymieszać z cukrem, 2 łyżkami mąki i drożdżami. Odstawić całość na około 20 minut w ciepłe miejsce, aż drożdże zaczną rosnąć.

2. Wszystkie pozostałe składniki ciasta wymieszać z zaczynem drożdżowym i szybko wyrabiać ciasto-powinno odchodzić od rąk i za bardzo się do niech nie kleić-znów odstawić na chwilę do rośnięcia.

3. Ciasto rozłożyć równomiernie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej oliwą (ja nie używałam wałka ani nic takiego, po prostu rozciągnęłam palcami i w miarę równo ułożyłam). Wierzch ciasta skropić obficie oliwą i posypać ulubionymi dodatkami oraz ulubionymi przyprawami, wszystkie można delikatnie wgnieść w ciasto. Wstawić do nagrzanego do 200st piekarnika i piec przez około 15-20 minut, aż się zarumieni.

BON APPETIT





A po skończonej pracy należy pomiziać kota za uchem :)

2 komentarze:

  1. Chętnie zjadłabym kawałek takiej focacci. A w ogóle masz prześlicznego kota.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, kolorowa! Uwielbiam foccacie! :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger