19.Tarta malinowo-czekoladowa
12/04/2012
ciasto
,
czekolada
,
maliny
,
Na słodko
,
owoce
,
tarty i tarteletki
Za oknem już pierwszy śnieg, a ja dzięki dobrodziejstwom zamrażalnika przechowującego dary mojej działki, wciąż wspominam lato. Zmarźluchem jestem przeogromnym dlatego w miesiące kiedy czekam na wiosnę, lato i piękne słońce staram sobie jakoś umilić życie. Ta tarta jest właśnie takim, idealnym umilaczem.
TARTA MALINOWO-CZEKOLADOWA
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-100g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MASA
-150G białej czekolady
-200g śmietanki 30%
-1 jajk0
-garść malin (również mogą być mrożone)
1.Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych
składników-nie powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii
spożywczej i wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i
rozwałkować na grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do
tarty o średnicy okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i
wysypać suchym grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku
rozgrzanym do 180st, przez około 20 minut.
2.W międzyczasie czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i delikatnie
wymieszać ze śmietanką na gładką masę. Gdy trochę przestygnie dolać masę
czekoladową do roztrzepanego jajka.
3.Gdy ciasto się zarumieni, zdjąć z niego warstwę suchego grochu.
Wysypać równomiernie garść malin (można je też wymieszać z borówkami) i
wylać na nie masę czekoladową. Wstawić tartę z powrotem do piekarnika na
około 20 minut, do temperatury 150st C.
Najlepiej smakuje następnego dnia po upieczeniu, ale ciężko utrzymać pasibrzuchy z daleka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz