×

8. bardzo pyszne Kokosanki

ciastka kokosowe
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Te ciasteczka robi się naprawdę błyskawicznie i tylko z kilku składników, które chyba zawsze są w domu, więc są wręcz idealne w awaryjnych sytuacjach. Do awaryjnych sytuacji zaliczam niezapowiedziane przyjście znajomych, wizytę babci na herbatce czy po prostu nagłą ochotę na coś słodkiego. Przepis wyszperałam w jakiejś książce kucharskiej i aż mnie zdziwił ilością składników, a od siebie dodałam polewę czekolodową licząc na to, że pozostali smakowsze też zagustują w czekoladowo-kokosowym smaku :)

KOKOSANKI:
-200g wiórków kokosowych
-50 g margaryny lub masła
-2 jajka
-100g cukru
-pół tabliczki ulubionej czekolady+ łyżeczka miodu (dla miłośników) 

1. Margarynę lub masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia

2. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Następnie dodać do nich przestudzony tłuszcz i wiórki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 10 minut, żeby wiórki dobrze nasiąknęły i się lepiej ze sobą skleiły.

3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać łyżeczką "kleksy" z ciasta. Piec przez około 10 minut w temperaturze 170st C, aż brzegi się lekko zarumienią.

4. Przestygnięte ciasteczka można posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem miodu.

SMACZNEGO :)

kokosanki


kokosanki

kokosanki

3 komentarze:

  1. Bardzo fajny i prosty przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne! Jedne z moich ulubionych ciasteczek!
    Pysznie u Ciebie:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo:) mam nadzieję, że dalej będę trzymała pyszny poziom:)

      Usuń

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger