8. bardzo pyszne Kokosanki
Chrupiące na zewnątrz i mięciutkie w środku.
Te ciasteczka robi się naprawdę błyskawicznie i tylko z kilku składników, które chyba zawsze są w domu, więc są wręcz idealne w awaryjnych sytuacjach. Do awaryjnych sytuacji zaliczam niezapowiedziane przyjście znajomych, wizytę babci na herbatce czy po prostu nagłą ochotę na coś słodkiego. Przepis wyszperałam w jakiejś książce kucharskiej i aż mnie zdziwił ilością składników, a od siebie dodałam polewę czekolodową licząc na to, że pozostali smakowsze też zagustują w czekoladowo-kokosowym smaku :)
KOKOSANKI:
-200g wiórków kokosowych
-50 g margaryny lub masła
-2 jajka
-100g cukru
-pół tabliczki ulubionej czekolady+ łyżeczka miodu (dla miłośników)
1. Margarynę lub masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia
2. Jajka ubić na puszystą masę z cukrem. Następnie dodać do nich przestudzony tłuszcz i wiórki i wszystko razem dokładnie wymieszać. Odstawić na jakieś 10 minut, żeby wiórki dobrze nasiąknęły i się lepiej ze sobą skleiły.
3. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układać łyżeczką "kleksy" z ciasta. Piec przez około 10 minut w temperaturze 170st C, aż brzegi się lekko zarumienią.
4. Przestygnięte ciasteczka można posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem miodu.
SMACZNEGO :)
Bardzo fajny i prosty przepis:)
OdpowiedzUsuńCudne! Jedne z moich ulubionych ciasteczek!
OdpowiedzUsuńPysznie u Ciebie:)
Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo:) mam nadzieję, że dalej będę trzymała pyszny poziom:)
Usuń