15. Ajicao, czyli kurczak w mieszaninie meksykańskiej
Ajicao to po prostu mieszanina, czyli to co nam się nawinie pod rękę. Prosta potrawka z kurczaka, z meksykańskim ogniem w postaci ostrej papryki. Dodatkami są zwykłe składniki, które naturalnie rosną w Ameryce Łacińskiej-ziemniaki, pomidory, kukurydza, fasola itp.
Idealny wprost obiad dla głodnego mężczyzny :)
AJICAO
-filet z piersi kurczaka
-1 ziemniak
-1 puszka kukurydzy
-1 cebula
-1 puszka pomidorów
-1 puszka czerwonej fasoli
-2 papryki
-2 papryczki chilli
-natka z pietruszki
-sok z połówki cytryny
-sól, pieprz, oregano, suszona ostra papryka
1. Pierś z kurczaka umyć i pokroić w małą kostkę. Skropić ją odrobiną oliwy, sokiem z cytryny, obsypać oregano, papryką, solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i odstawić na pół godziny do lodówki.
2. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na odrobinie oliwy, dodać do niej obranego i drobną pokrojonego w kostkę ziemniaka. Przykryć wszystko przykrywką i dusić około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać pokrojoną w cienkie paski paprykę, papryczki chilli, oraz pomidory z puszki, dusić kolejne 10 minut, aż papryka zmięknie a pomidory rozpadną się na sos.
3.Na koniec dodać fasolę, kukurydzę oraz drobno posiekaną natkę pietruszki. Wszystko dokładnie wymieszać, doprawić jeszcze solą i pieprzem. Podawać razem z brązowym ryżem lub plackami tortilli.
Lubię wszystkie składniki, które wchodzą w skład Twojego dania, całość musi też więc być pyszna.
OdpowiedzUsuńPycha. Uwielbiam kuchnię meksykańską i ten dobór smaków bardzo mi odpowiada. Chyba pokuszę się o przyrządzenie takiego dania w najbliższym czasie :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńNominuję Twojego bloga do Liebster Blog Award Szczegóły tutaj http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2012/11/liebster-blog-po-raz-drugi-i-dzien-bez.html