13. Pulpeciki w sosie pomidorowym według Franceski
Podobno pulpecikom w sosie pomidorowym nikt nie może się oprzeć i rozwiązują wszystkie problemy. Tak przynajmniej twierdzi tytułowa Franceska z książki Petera Pezzelli "Kuchnia Franceski".
Cała książka jest trochę bajkowa, przesycona zapachem pysznej kuchni, pełna przepisów, które aż proszą się żeby je wykorzystać. Gdy się ją czyta słychać pyrkotanie w garnkach i prawie czuć zapach bazylii i czosnku roznoszący się wokół.
PULPETY W SOSIE POMIDOROWYM
-500g mięsa mielonego wieprzowego
-duża cebula
-1 jajko
-2 łyżki bułki tartej i 2 łyżki mleka
-sól, pieprz, suszone oregano, suszona słodka papryka, olej
-500ml przecieru pomidorowego
-2-3 ząbki czosnku
+ulubiony makaron
1. Bułkę tartą namoczyć w mleku. Cebulkę posiekać na drobno i połowę wrzucić do bułki tartej. Do tej cebuli i bułki wrzucić mięso mielone, jajko, dużą ilość oregano, suszonej papryki, soli i pieprzu i wszystko razem dokładnie wymieszać. Gdy mięso będzie już dokładnie wymieszane z innymi składnikami zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma, formować małe pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oleju i gdy będzie już mocno zagrzany smażyć na nim pulpeciki z każdej strony, aż będą pięknie zarumienione.
2. Na patelni na której były smażone pulpeciki zeszklić drugą część posiekanej cebulki. Gdy cebulka będzie już gotowa wlać na patelnię przecier pomidorowy, posolić, popieprzyć, pooreganić oraz dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Pogotować wszystko razem około 10 minut, aż wszystkie smaki się przegryzą.
3. Do sosu pomidorowego dodać usmażone pulpeciki. Wymieszać aż wszystkie pulpety będą pokryte sosem dokładnie. Podawać najlepiej z makaronem i posypane startym serem, np. parmezanem.
Oj, wieki takich nie jadłam. Wyglądają tu przepysznie. Takie klasyczne makaronowe danie...
OdpowiedzUsuńO tego właśnie szukałam. Będą dzisiaj na obiad. :) A potem napiszę jak wyszło. A jak nic nie napiszę, to znaczy, że nie wyszło :)
OdpowiedzUsuńmam nadzieję, że jednak wyjdą :)
Usuń