11.Faszerowana bułka
Jajka na śniadanie są idealne, ale żeby się nie znudziły można je podawać z różnymi dodatkami. W zależności od tego co mamy w szafkach i lodówce można coś ciekawego pokombinować. Można np. różnymi ciekawymi rzeczami nafaszerować zwykłą bułkę i zapiec ją z jajkiem na wierzchu...bardzo polecam na leniwe śniadanie.
FASZEROWANA BUŁKA:
-1 bułka kajzerka
-1 jajko
-plaster szynki
-ketchup, sól, pieprz
Bułkę ściąć na wierzchu i wydrążyć dokładnie, tak żeby zostały tylko cienkie ścianki. Do środka włożyć trochę, poszarpanej na mniejsze kawałki, szynki, polać całość odrobiną ketchupu i wbić na wierzch jajko. Całość posolić odrobinę i popieprzyć, a następnie włożyć do piekarnika rozgrzanego do 150st, na około 10-12 minut, aż jajko na wierzchu się zetnie.
A poza tym chciałabym przedstawić dwie bardzo ważne osoby w mojej kuchni:
Gustaw-szef działu kontroli jakości, sprawdza czy może w jakimś daniu nie jest potrzebne surowe mięsko, bo może nadwyżki dałoby radę przeznaczyć dla głodnego kota :)
Pan Tygrys-dyrektor generalny, do podstawowych zajęć należy sprawdzanie czy wszyscy pracują jak należy i czy ktoś przypadkiem nie chciałby pogłaskać kota, bo w sumie do czego innego człowieki mogliby się nadać:)
Z przyjemnością informuję, że nominowałam Twój blog do zabawy Liebster Blog http://studenteat.blogspot.com/2012/11/libster-blog.html
OdpowiedzUsuńBędzie mi miło, jeśli przyłączysz się do zabawy. Pozdrawiam
Kiciuś mnie urzeka, a bułka kusi ;) Nigdy nie jadłam jajka w taki sposób, ale to ciekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńUwielbiam tak podane jajko <3
OdpowiedzUsuńOstatnio spróbowałam i po prostu jest cudowne i do tego fajnie wygląda :P
Kiedyś robiłam jajko w takiej postaci, muszę zrobić znowu :D Mega fajne imiona dla kociaków :)
OdpowiedzUsuń