×

3.Rogaliki z pomidorami i fetą

Rogaliki te robi się bardzo szybko, wystarczy mieć tylko kilka składników w domu. Są fajną propozycją na małe spotkanie towarzyskie w kuchni-zawijanie rogalików jest proste, a  pyszne efekty są gotowe do zjedzenia już po kilkunastu minutach.
Ja zazwyczaj używam do ich zrobienia świeżych pomidorów, ale równie dobrze sprawdzą się suszone z ich specyficznym smaczkiem, dobrym dodatkiem będą też oliwki, a zamiast fety ser kozi. 

ROGALIKI Z POMIDORAMI I FETĄ
-opakowanie gotowego ciasta francuskiego
-1 duży pomidor
-50 g sera typu feta
-kilka liści bazyli
-łyżka masła, ząbek czosnku, sól, pieprz


1.   Z masła, przeciśniętego przez praskę czosnku, soli i pieprzu utrzeć gładką masę.

2. Pomidora i fetę pokroić na małe kawałki. Ciasto francuskie rozłożyć i posmarować cienką warstwą masła czosnkowego. Pokroić ciasto najpierw na spore kwadraty, a następnie każdy przeciąż po przekątnej, żeby uzyskać trójkąty. Na każdym trójkącie ułożyć 1-2 listki bazylii, kawałek pomidora i fety, zawinąć w zgrabny rogalik.

3. Ułożyć rogaliki na blaszce, można je również posmarować przed pieczeniem rozmąconym żółtkiem. Piec przez około 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 200st.

SMACZNEGO





1 komentarz:

Copyright © 2016 Kuchnia Pysznościowa- blog kulinarny , Blogger