1.Tarta gruszkowo-waniliowa na dobry początek
Ten blog ma być taki mój, własny, na nikim nie wzorowany.
Dlatego pierwszy wpis będzie z użyciem owoców, do których mam przeogromny sentyment (pisanie pracy magisterskiej, bieganie po sadzie i siedzenie w laboratorium o dziwo mnie od nich nie odrzuciło tylko jeszcze bardziej przyciągnęło). Dodatkowo ten przepis ostatnio zawojował wszystkich moich bliskich, tak że nawet czasem trzeba piec dwie tarty jednego dnia:)
TARTA GRUSZKOWO-WANILIOWA
CIASTO:
-1 szklanka maki
-1/4 szklanki cukru
-szczypta soli
-1 żółtko
-70g zimnego masła
-łyżeczka śmietany 18%
MASA:
-2 jajka
-80 g cukru
-2 łyżki mąki
-180 g jogurtu naturalnego
-1 łyżeczka cukru waniliowego
3-4 średniej wielkości gruszki
*wyśmienicie w tej tarcie smakują również jabłka
1. Zagnieść w miarę szybko ciasto ze wszystkich podanych składników-nie
powinno się kleić do rąk. Zawinąć je w kawałek folii spożywczej i
wsadzić na pół godziny do lodówki. Po tym czasie wyjąć i rozwałkować na
grubość około 5 mm, a następnie przełożyć do formy do tarty o średnicy
okolo 30cm. Nakłuć ciasto widelcem, wyłożyć pergaminem i wysypać suchym
grochem lub fasolą (żeby nie urosło). Piec w piekarniku rozgrzanym do
180st, przez około 20 minut.
2.Gruszki obrać ze skórki, wyciąć gniazdo nasienne i pokroić na plasterki. Ułożyć równomiernie na podpieczonym spodzie.
3.Wszystkie składniki masy wymieszać ze sobą dokładnie i wylać na gruszki ułożone na cieście.
4.Całość piec w piekarniku jeszcze przez około 30-40 minut. Wystudzić i gotowe do jedzenia.
SMACZNEGO:)
Pychotka :)
OdpowiedzUsuńPowodzenia w prowadzeniu bloga. Dobrze jest mieć coś swojego :)
wygląda i brzmi nieźle! jutro robię!
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszła...bo mam do tego przepisu szczególny sentyment :)
Usuńpozdrawiam serdecznie