4.Muffiny jabłkowe z kruszonką
Jeszcze kilka dni temu mieliśmy piękną złotą jesień, niestety w weekend jesień się gwałtownie skończyła. Żeby jeszcze na chwilę ją sobie przypomnieć proponuję zrobić pyszne i prost muffinki z jabłkami-typowo jesiennymi owocami.
MUFFINKI JABŁKOWE
-2 jajka
-pół szklanki mleka
-125 g margaryny roztopionej
-250g mąki pszennej przesianej
-100g cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-opakowanie cukru waniliowego
-2-3 spore jabłka (najlepsze są 'Antonówki' albo 'Szara Reneta' ale jakby co mogą być inne)
-kopiasta łyżeczka cynamonu i opakowanie cukru waniliowego
Kruszonka: 200g mąki: 100g cukru:100 g masła (proporcje 2:1:1-łatwo zapamiętać :) )
1. Jabłka obrać i pokroić w dosyć drobną kostkę, oprószyć dokładnie cynamonem i cukrem waniliowym, żeby wszystkie były równomiernie pokryte.
2. W osobnej misce wymieszać składniki suche, a w osobnej składniki mokre, a następnie połączyć wszystko razem i wymieszać (może to moje własne przekonanie, ale jak mieszam drewnianą łyżką to zawsze ładnie wychodzą, jak metalową to nie chcą rosnąć:) ). Dodać do masy jabłka.
3. W międzyczasie wymieszać wszystkie składniki kruszonki, powinny mieć konsystencję mokrego piasku.
4. Foremki do muffinek napełnić ciastem do 2/3 wysokości, a następnie obficie posypać kruszonką wierzch.
Wstawić ciastka do piekarnika rozgrzanego do 170st na około 15-20 minut. Wyjąć gdy po wetknięciu w środek wykałaczki będzie już sucha.
SMACZNEGO
Muffiny z kruszonką? Takich jeszcze nie robiłam :) Muszą być smakowite.
OdpowiedzUsuń